Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner.

(Persoonlijke) groei in en door relaties.

Mensen zijn sociale wezens die nood hebben aan connectie – met een partner, met vrienden, familie, kinderen, en ga zo maar door. Dankzij relaties maak je emotionele, spirituele, geestelijke en soms zelfs financiële groei door. Maar natuurlijk heb je nergens op school geleerd hoe je dat in hemelsnaam moet aanpakken. Liefde in een partnerrelatie is een vaardigheid die je moet aanleren en alleen kunt ‘oefenen’ door effectief een relatie aan te gaan. Het is een proces van vallen en opstaan. In dit artikel ga ik dieper in op hoe je bewust of onbewust je partner kiest, wat je kunt leren uit relaties en hoe ze (persoonlijke) groei mogelijk maken.

Een partner kiezen

De zoektocht naar, en nood aan, persoonlijke groei neemt een steeds belangrijke plek in in het leven van heel wat mensen. Uit een onderzoek van Randstad in 26 landen bleek bijvoorbeeld dat de gemiddelde werknemer al lang niet meer alleen kijkt naar salaris en arbeidsvoorwaarden, maar ook deel wil uitmaken van iets dat groter is dan hem- of haarzelf, iets dat zinvol is en groeikansen biedt. Op persoonlijk vlak geldt net hetzelfde. We gaan op zoek naar een partner die ons als mens meer ‘heel’ maakt. Onbewuste motieven spelen een heel belangrijke rol bij de aantrekking die we voelen tot een (potentiële) partner. Soms kiezen gelijkgestemden voor elkaar op basis van herkenning. Soms ga je onbewust op zoek naar complementariteit, of naar dingen die bij jou ‘ontbreken’ en die de ander ‘aanvult’.

“Lotus de bloem van het licht en de weg naar inzicht en wijsheid”

Je relatie is als een spiegel van jezelf en waar je nu staat. Je trekt dus een partner aan die nu bij je past, en die spiegelt wie je bent of hoe hij/zij jou ervaart en ziet. Dat is zeker niet altijd even leuk of makkelijk. Je partner triggert álle aspecten in jezelf: de aangename, maar evengoed de minder aangename. Die situatie kan uitgroeien tot een complexe, of tot een fijne relatie. Je kijk op, en je verwachtingen van, een relatie zijn belangrijk voor het slagen ervan.

Persoonlijke groei en leren uit een relatie

Elke relatie is een leer- en bewustwordingstraject dat delen en thema’s in jezelf naar boven brengt die nog niet geïntegreerd zijn of waar je je nog niet van bewust bent. Je kunt veel over jezelf leren, en inzichten opdoen waarmee je aan de slag kunt om bepaalde zaken in de toekomst eventueel anders aan te te pakken. In elk geval geldt voor relaties dat “it takes two to tango”: jij en je partner zijn er allebei voor verantwoordelijk om de relatie te laten uitgroeien tot de relatie die jullie willen hebben – welke vorm die ook aanneemt.
Natuurlijk kan het gebeuren dat je gekwetst wordt in een relatie, bijvoorbeeld door ontrouw of doordat de liefde verdwijnt. Ieder van ons is onderweg, en niemand is perfect.

Omgekeerd kan het zijn dat een relatie onderliggende kwetsuren naar boven brengt, waar jullie dan samen door moeten.
Weet dat je er niet alleen voor staat wanneer dat gebeurt.
Wil je hier graag meer duidelijkheid rond, of wil je bekijken of therapeutische hulp misschien iets voor jou of voor jullie is? Laat me gerust iets weten.

De toekomst van jouw relatie

En hoe ziet jouw toekomst, of de toekomst van jouw relatie eruit?
Ik help jou of jullie graag op weg naar meer inzicht.
Vinden jullie het moeilijk om hier over te praten?
Als relatiecoach help ik jullie graag om verbindend te communiceren.
Voor meer informatie volg me op Facebook, LinkedIn, Instagrammijn blog of neem vrijblijvend contact met me op.
 

Bekijk de volledige reeks ‘Taboes doorbroken’

Benieuwd naar de andere kritische vragen die ik stelde en de diverse antwoorden van de bevraagden?
Abonneer je op mijn YouTubekanaal, je vindt er alle video’s terug!

Relaties, het boeit en intrigeert mij. Ik ben gepassioneerd door wat er zich afspeelt in het hoofd van partners, hoe zij samen naar hetzelfde kijken en het toch anders zien. Heb je nood aan een gesprek over je relatie of wil je persoonlijk groeien in je relatie? Dan help ik je graag vanuit mijn ervaring en kennis als relatie-experte. Mail mij vrijblijvend via britta@sterkinjerelatie.be of connecteer met mij op LinkedIn. Je kan me ook volgen op Facebook & Instagram.  

Van harte,
Britta

Copyright © *2021* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *