Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner.

De toekomst van relaties: van seriële monogamie tot ‘living apart together’

Als relatiecoach blik ik vaak terug met mijn cliënten.
We bespreken hoe ze een gebeurtenis hebben ervaren of waar het misschien misliep.
Maar we kijken ook vooruit: hoe krijgen we een relatie weer op de rails, of hoe zorgen we voor meer zelfvertrouwen.
Die blik vooruit wil ik in dit artikel opentrekken, tot een blik op
de toekomst van relaties in het algemeen.
Want de definitie van liefde is veranderd en blijft veranderen, en heel wat maatschappelijke evoluties hebben een invloed op hoe we met onze partner omgaan en hoe we ons liefdesleven vormgeven.
Zo zijn
vrouwen veel onafhankelijker dan vroeger.
Uit de Nederlandse emancipatiemonitor blijkt bijvoorbeeld dat driekwart van de vrouwen het belangrijk vindt om economisch zelfstandig te zijn, en dat steeds meer van hen daar ook effectief in slagen: in 2019 was dat bijna 64%.

Deze trend is niet alleen goed nieuws voor het emancipatiebeleid; hij kan ook het pad effenen voor een
echtscheiding, omdat vrouwen niet langer afhankelijk zijn van de man als kostwinner.


Van monogamie naar seriële monogamie

Het stigma rond echtscheidingen is nagenoeg verdwenen, omdat steeds meer koppels uit elkaar gaan – en zeker niet per se met slaande deuren. EOT (Echtscheidingen door Onderlinge Toestemming) zitten in de lift, terwijl het aantal vechtscheidingen daalt. Ik haalde in de inleiding de toegenomen economische onafhankelijkheid van vrouwen al aan als een cruciale factor, maar ook het feit dat we steeds ouder worden speelt een rol. Een heel leven lang doorbrengen met dezelfde partner is vaak niet realistisch meer. En wanneer we wél lange tijd met iemand samenblijven, krijgt de relatie meestal een nieuwe invulling als vriend en vriendin, broer en zus, of papa en mama.

Bovendien zijn we door de jaren heen almaar meer belang gaan hechten aan vrijheid, de kwaliteit van onze relaties, en aan (zelf)verbetering. Een langdurige relatie onderhouden wordt daardoor moeilijker. Want hoe weet je nu zeker of er misschien niet iemand anders is waarmee je het beter zou kunnen vinden? We stellen hogere eisen aan onze partner, en we stappen makkelijker uit een relatie. Monogamie zoals we dat kenden (met een partner voor het leven) heeft op enkele generaties tijd plaatsgemaakt voor seriële monogamie. Daarnaast blijven meer mensen dan vroeger bewust single. In ons land bestonden in 2020 maar liefst 2,2 miljoen huishoudens uit alleenwonenden of alleenstaande ouders, en daarmee vertegenwoordigen ze 45 procent van de Belgische huishoudens. Tegenover twintig jaar geleden zijn het er meer dan een half miljoen meer.

   

Alternatieve liefdesrelaties

De ‘zakelijke’ kant die een huwelijk vroeger bijna onvermijdelijk had, nam ook af. Kinderen zijn bijvoorbeeld niet langer een noodzakelijke back-up voor het pensioen, en vervullen nu een heel andere rol. Koppels kiezen bewust voor een nageslacht, of niet. Bovendien krijgen relaties steeds minder traditioneel vorm. Homo’s en lesbiennes stappen in het huwelijksbootje; de scheiding tussen homo’s en hetero’s vervaagt, waardoor liefde ‘biseksualiseert’; en alternatieve relatievormen als latrelaties, allerlei vormen van non-monogamie en ‘friends with benefits’ zijn al lang geen uitzondering meer. Onder jongeren komt vrijblijvende seks met vrienden zelfs sterk op, terwijl de jeugdverliefdheden afnemen.

De ‘vergrijzing’ van de liefde

We leven niet alleen langer: we worden ook opnieuw verliefd op latere leeftijd, gaan nieuwe relaties aan en we blijven steeds langer seksueel actief. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat 83% van de mannen en 61% van de vrouwen tussen de 55 en 79 jaar seks belangrijk vindt, en een flink deel van de senioren is nog seksueel actief. Ongeveer een kwart van de Europese 70-plussers zegt bijvoorbeeld nog minstens wekelijks te vrijen. Koppels die kiezen voor kinderen, doen dat ook steeds later.
De gemiddelde moederschapsleeftijd in België steeg op minder dan een decennium met een vol jaar: we evolueerden van 29,7 jaar in 2010 naar 30,7 jaar in 2019.

Globalisering en technologie

De globalisering heeft evengoed een enorme invloed op onze relaties. Doordat de grenzen zijn vervaagd, kregen liefdesrelaties een internationaler karakter en kennen we meer ‘zebraparen’, zoals trendwatcher Adjiedj Bakas multiraciale relaties omschrijft in zijn boek De toekomst van de liefde. En onder sekstoerisme verstaan we al lang niet meer alleen mannen die naar Thailand of andere zonnige bestemmingen trekken; ook vrouwen hebben zonder twijfel hun weg naar de exotische-liefde-tegen-betaling gevonden.
Tot slot is er het niet te onderschatten effect van technologie een koepelterm waaronder alles past van plastische chirurgie en het feit dat robots misschien wel eens de beste minnaars zouden blijken, tot de explosieve groei van datingsites en apps als Tinder. Er bestaan gespecialiseerde datingplatformen voor de meest specifieke voorkeuren, zodat je zelfs voor interesses als vreemdgaan in een handomdraai online gelijkgestemde zielen vindt.

Een gouden en een donker randje

Die ongekende mogelijkheden zijn natuurlijk goed nieuws. Onze relaties zijn afwisselender en kleurrijker dan ooit, en we verkennen enthousiast nieuwe vormen van intimiteit. Maar er is ook een donker randje te bespeuren. Vaak willen we te veel, en blijkt het bijvoorbeeld moeilijk om én geborgenheid én spanning én autonomie én vertrouwdheid allemaal in eenzelfde relatie te vinden. Doordat we zoveel keuze hebben, weten we bovendien soms niet meer waar we aan toe zijn. Wil ik me eigenlijk wel binden? Is het gras niet continu groener aan de overkant? En als ik afspreek met iemand, is hij of zij dan alleen op zoek naar seks, of naar een vaste relatie?

Bovendien leven we ‘in een eeuw van eenzaamheid’, zoals De Tijd in 2020 al kopte. De krant haalt de Britse econome Noreena Hertz aan, die eenzaamheid bestempelt als dé overheersende emotie van onze tijd. Verder verwijst het artikel naar de jaarlijkse geluksenquête van de UGent en levensverzekeraar NN, waaruit blijkt dat de helft van de Belgen kampt met eenzaamheid. Bij ‘eenzaamheid’ denk je misschien aan ‘alleen zijn’, maar die link gaat zeker niet altijd op. Soms schuilt er achter de façade van een perfect gezin een groot gebrek aan verbondenheid, terwijl verstokte singles net enorm genieten van hun leven.

De toekomst van jouw relatie

En hoe ziet jouw toekomst, of de toekomst van jouw relatie eruit?
Ik help jou of jullie graag op weg naar meer inzicht.
Neem gerust
contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Vinden jullie het moeilijk om hier over te praten?
Als relatiecoach help ik jullie graag om verbindend te communiceren.

Wil je hier graag samen of apart over in gesprek gaan met andere koppels of singles?
Ik organiseer in November ‘21 een live training/workshop op 2 avonden rond communicatie tussen mannen en vrouwen.
Voor meer informatie volg me op Facebook, LinkedIn, Instagram, mijn blog of neem vrijblijvend contact met me op.

Bekijk de volledige reeks ‘Taboes doorbroken’

Benieuwd naar de andere kritische vragen die ik stelde en de diverse antwoorden van de bevraagden?
Abonneer je op mijn YouTubekanaal, je vindt er alle video’s terug!

Relaties, het boeit en intrigeert mij. Ik ben gepassioneerd door wat er zich afspeelt in het hoofd van partners, hoe zij samen naar hetzelfde kijken en het toch anders zien. Heb je nood aan een gesprek over je relatie of wil je persoonlijk groeien in je relatie? Dan help ik je graag vanuit mijn ervaring en kennis als relatie-experte. Mail mij vrijblijvend via britta@sterkinjerelatie.be of connecteer met mij op LinkedIn. Je kan me ook volgen op Facebook.

Van harte,
Britta

Copyright © *2021* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *