Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

De pijn van ontrouw.

In een opleiding tot therapeut of coach leer je op een niet-oordelende manier kijken naar relaties. Je leert dat je er zowel voor de een maar ook voor de ander moet zijn. En dit op zo’n subtiele manier dat de ene partner op geen enkel ogenblik de indruk mag krijgen dat je als therapeut de andere partner misschien zou benadelen of bevoordelen.
Soms ligt dit echter niet altijd zo voor de hand.
De voorbije weken had ik verschillende gesprekken met collega’s over het thema ontrouw. En wat me opvalt, is dat heel wat therapeuten op een zeer open manier kijken naar ontrouw. Het geeft me de indruk dat ze hiermee ontrouw zien als iets dat nu heden ten dage meer normaal is, als iets dat wel eens kan gebeuren.
Ook familie of vrienden kijken tegenwoordig zo naar ontrouw, in de zin van “tja, het zal wel van twee kanten komen” of “het boterde toch al niet in die relatie” of…
Wat ik opmerk is dat de persoon die het overkomt, hierdoor wel eens in de kou kan komen te staan en dit feit kan het verwerkingsproces bemoeilijken.

Ondanks dat er meerdere redenen van ontrouw kunnen zijn (al lang geen intieme relatie meer, uit elkaar gegroeid, geen liefde meer voelen naar elkaar , sommige mensen verkiezen een minnaar of minnares om hun huwelijk te redden…), als je samen bewust de afspraak hebt gemaakt om een monogame relatie op te bouwen, verzacht dit niet de diepe wonde die er wordt geslagen mbt het (zelf) vertrouwen en(zelf) respect bij de persoon die het ondergaat.

Iemand die slachtoffer geworden is van ontrouw, gaat door een mix van gevoelens: schuldgevoel, onzelfzekerheid, kwaadheid, verdriet, schaamte, wantrouwen…
Er kan pas aan de verwerking van ontrouw begonnen worden, als iedere partij ook erkenning kan geven aan de ontrouw en wat dit met zich mee brengt.
Ondanks dit met veel pijn en verdriet gepaard kan gaan, kan dit ook een nieuwe weg voor groei betekenen , of het einde van de relatie inhouden.
Hoe dan ook heel deze ervaring zal moeten verwerkt worden en het is noodzakelijk om er de nodige aandacht aan te geven.
Heb je te maken met ontrouw en heb je nood aan een babbel en een weg uit de moeilijke periode ?
Dan ben je uiteraard van harte welkom voor een gesprek.
Warme groetjes,
Britta
Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *