Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

Een relatie in verbinding zonder jezelf te verliezen

Onlangs kreeg ik een koppel over de vloer. Ze waren al enkele jaren samen en plots zat er een haar in de boter. De man was een zeer liefdevolle partner, hij had werkelijk alles over voor zijn vrouw. Hij was ook onlangs ook van werk veranderd om meer thuis te kunnen zijn en meer tijd te spenderen aan het gezin. Hobby’s had hij intussen niet meer wegens … te druk met het gezin. De vrouw vond dat allemaal wat bizar, vertelde ze me. Het werkte voor haar verstikkend. Ze had het gevoel geen tijd te hebben voor zichzelf en zelfs wat “achtervolgt” te worden door haar man. Maar ze kon dit niet brengen in haar relatie. De man begon telkens te twijfelen aan de oprechtheid van haar liefde. En dat was niet de boodschap die zij wou brengen.
Deze situatie komt echter vaker voor. In het begin van een relatie zoek je als partners naar een evenwicht, naar “homeostase”. Dat is belangrijk, zodat er een zekere vorm van routine, van “aan elkaar te wennen” komt en dat brengt veiligheid. Zeer belangrijk dus.

Maar op langere termijn brengt deze veiligheid ook een zeker vorm van verstarring in de relatie. Mogelijks verlies je dan jezelf in de relatie.Jezelf niet verliezen door goed te communiceren.
In het begin van een relatie, is het normaal dat je jezelf verliest. Verliefd zijn doet rare dingen met een mens. Je smelt in het begin als het ware samen, en dat kan heerlijk zijn.
Maar als de wens ontstaat om meer ruimte te hebben voor jezelf, dan is er maar één optie en dat is praten. Nog beter is om van dag 1 in de relatie momenten te voorzien om te praten. Want dan maak je er als het ware iets normaal van, niet iets wat je enkel doet wanneer het niet goed gaat.
Vragen die je jezelf kunt stellen en kunt bespreken in je relatie zijn:
  • Hoe kijk jij naar relaties (vanuit je opvoeding)?
  • Hoe kijk je naar je eigen relatie?
  • Wat zijn jouw wensen en verlangens?
  • Wat zegt het woord verbinding jou in de context van de relatie?
  • Wat zegt het woord autonomie jou?
  • Heb jij voldoende eigen ruimte in de relatie (zowel mentale als fysieke ruimte)
  • Wat zijn activiteiten die je samen erg belangrijk vindt om samen te doen?
  • Wat zijn activiteiten die je gerust (en liefst) alleen wil doen?
Probeer het eens, het breng vast en zeker iets extra aan jouw relatie.
Wil je dit graag in een veilige omgeving doen, begeleid door mezelf ? Dan kan dat uiteraard ook.Heel wat koppels die bij mij komen, brengen het thema rond zelfstandigheid / autonomie en vrijheid in het gesprek. Dit soort van gesprekken kan een relatie redden.
Liefs Britta
Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *