Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

Wat als de liefde verdwenen is?

Wim en Annemie (fictieve namen) zijn 20 jaar bij elkaar. Ze hebben 3 flinke kinderen en doen het goed op school. Wim is bediende in een bank en Annemie geeft les. Ze hebben een erg drukke job. In de beginjaren was de liefde groot. Maar nu komen ze op een punt waarbij ze vaststellen dat de liefde er niet meer is. Het gaat eigenlijk wel goed tussen hen. Er is geen ruzie, ze hebben vaak dezelfde opvattingen over de dingen des levens en in de opvoeding van hun kinderen komen ze ook goed overeen. Maar de liefde is er niet meer. En er is een gemis. Een groot gemis naar passie, liefde, verliefdheid, kriebels in de buik.
Het verhaal van Wim en Annemie is wellicht herkenbaar voor heel wat koppels. Het is alvast een vraag die bijna dagelijks in mijn praktijk gesteld wordt: wat als de liefde weg is?
Een antwoord hierop is niet eenduidig en is voor elk koppel anders. Toch wil ik in dit artikel een eerste aanzet doen.
Als je merkt dat de liefde weg is, kun je verschillende kanten uit.
De eerste stap is uitmaken of jij nog verder wil en dus wel of niet wil werken aan jouw relatie.
Je maakt voor jezelf uit of je die liefde al of niet leven wil inblazen en dat antwoord bespreek je met je partner.

1. Blaas nieuw leven in je relatie

Je wil dat de liefde terugkomt en dat is ook de wens van je partner? Dan is het hoog tijd om samen te zitten en om manieren te zoeken om jullie relatie nieuw leven in te blazen. Een relatiecoach kan hierin erg nuttig zijn. Dankzij reflectieopdrachten en de veiligheid om bepaalde zaken te bespreken, komt er opnieuw beweging in je relatie.

2. Samenleven als vrienden

Je vindt het oké dat de liefde overgaat in vriendschap en je partner vindt dit ook oké? Dan kunnen jullie samen een nieuwe
vorm van omgaan met mekaar uitwerken. Als kind krijgen we een beeld mee van wat een goede relatie is. En als volwassene spiegelen we onszelf aan dat beeld. De werkelijkheid is dat er geen juiste of foute invulling is van wat een goede relatie is. Sommige koppels kiezen voor monogamie, anderen laten “avontuurtjes” toe, om maar 1 voorbeeld te geven.

Zit dus rond de tafel en bespreek wat voor elkaar wel en niet mogelijk is.

3. Sterk uit elkaar

Is er verschil van mening? Jij wil nog liefde in de relatie maar je partner geeft de liefde op? De liefde kun je niet forceren. En goed uit elkaar gaan is mogelijk. Heel wat mensen die op tijd de keuze maken om een einde te maken aan de relatie, slagen erin (soms met begeleiding van een relatiecoach) om als vrienden uit elkaar te gaan. Als er kinderen zijn, dan hebben jullie nog een gemeenschappelijke opdracht: een goede papa en mama zijn voor jullie kinderen. Dat kan dus ook als een gescheiden koppel.
Wilt jouw partner nog een relatie, maar ben jij het die eerder vriendschap verkiest? Ook hier geldt: “liefde kun je niet forceren”. Blijf duidelijk in wat wel en wat niet meer kan voor jou binnen de relatie. Enkel met duidelijke grenzen van jou ten aanzien van de relatie, is het voor je partner
mogelijk om afscheid te nemen van wat niet meer mogelijk is binnen jullie relatie.
Wat heb jij nu nodig in jouw relatie en waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Hartelijke groet
Britta

Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *