Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

Werkt therapie wel op lange termijn?

Enkele dagen geleden kreeg ik van een cliënt een bijzonder mooie maar complexe vraag. Het leek me interessant om dit met jou te delen.
De vraag van mijn cliënt was of therapie eigenlijk wel werkt op langer termijn. Hij vertelde me dat hij wat twijfelde omdat bepaalde oude patronen zo sterk aanwezig zijn, dat op een onbewust moment hij opnieuw in de valkuil(en) trapt.
Ik merk dat in deze vraag een bepaald ongeloof of twijfel aanwezig is, een zichzelf in vraag instellen of blijvende verandering mogelijk is. En ergens is deze twijfel of ongeloof ook wel terecht.
Gedragsverandering duurt 9 maanden
Er wordt wel eens beweerd dat gedragsverandering minstens 9 maanden duurt, zoals een zwangerschap. De duur van therapie duurt vaak minder lang. Dus het gevaar op herval in oude patronen is zeer zeker aanwezig.
We doorlopen een proces. We starten  soms onbewust –  of weten niet altijd hoe hier mee aan de slag te gaan . Vervolgens komen we in een situatie terecht waarin we bewust worden van het feit dat we iets niet kunnen.

Bijvoorbeeld: je merkt dat je vaak ruzie hebt met je partner, maar geen vaardigheden hebt om op een verbindende manier te communiceren. Vervolgens ga je in therapie, je leert nieuwe vaardigheden en plots stel je vast dat het communiceren met je partner veel vlotter loopt en dat de ruzies uitblijven. Je bent op dit moment meer ‘ bewust bekwaam’ geworden. De therapie wordt vervolgens gestopt  en als het goed gaat, dan zullen je communicatieve vaardigheden aanzienlijk verbeterd  zijn. Je staat niet meer stil bij de technieken die je hebt geleerd, je past ze gewoon en zonder denken toe. Het gevaar bestaat echter dat deze laatste stap uitblijft, en dat je een terugval kent. Je hervalt in je oude patronen en je communiceert terug zoals vroeger.
Therapie werkt dus enkel op korte en lange termijn als je er bewust mee bezig blijft.
Twijfel houdt je scherp!
Het feit dat mensen twijfelend kijken naar hun eigen verandering is een goede zaak. Het houdt mensen scherp en doet mensen ook inzien dat verandering alleen maar stand zal houden als je er ook bewust mee bezig blijft.Hoe kun je veranderingen bestendigen?
Wat ik vaak afspreek met cliënten is om, wanneer de therapie is afgerond, toch een nieuw afspraak te plannen en dit 2 of 3 maanden later. Het idee dat er een afspraak gepland staat, heeft mensen vaak net dat ietsje meer om er bewust en blijvend mee bezig te zijn. Ik merk dat dit bij heel wat van mijn cliënten een gunstig effect heeft. In het geval er toch een terugval zou zijn, is er ook meteen een vangnet om met deze terugval om te gaan. Veel meer garantie op succes dus!
Wil jij graag samen bekijken hoe we jouw vraag tot veranderingen op korte en lange termijn kunnen bestendigen? Aarzel dan niet om me te contacteren.
Warme groet,
Britta
Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *