Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner.

Verbindende communicatie in partnerrelaties

Het afgelopen jaar hebben we meer tijd met onze partner doorgebracht dan gewoonlijk. Onze bubbel werd kleiner. De kans op (relatie)conflicten steeds groter. En voor we het goed en wel beseften, ontplofte onze bubbel wel eens.

Daar waar we vroeger sneller ventileerden bij vrienden, kwam in tijden van corona het meeste van onze zorgen bij onze partner terecht. Hij/zij werd als het ware meer en meer onze ‘emotionele uitlaatklep’. Of we kropten onze (corona) frustraties juist op om de ander niet tot last te zijn.

Ook nu de maatregelen weer wat versoepelen en ons sociale leven gestaag weer op gang komt, blijft een goede communicatie belangrijk.

Kleine of grotere ergernissen niet uitspreken om onze partner te sparen, komt vaak met een prijs: passieve agressie. We reageren misschien kortaf als onze partner ons een onschuldige vraag stelt, willen niet door hem aangeraakt worden of weigeren hulp in de dagdagelijkse huishouden.
We zijn ons daar vaak niet van bewust. Tot we er niet omheen kunnen en voelen dat het zo niet verder kan.

Sofie 
Eén van mijn cliënten, Sofie, kwam naar me toe en vertelde me dat zij en haar man de laatste tijd constant kibbelen over kleine, schijnbaar onbelangrijke zaken. Het koppel woont klein en doordat ze allebei thuiswerken en daarbuiten weinig sociale contacten hebben, zaten ze bijna letterlijk de hele tijd ‘op elkaars lip’. Uit de manier waarop Sofie over haar partner vertelde, kon ik opmaken dat ze hem wel heel erg graag zag. Ik stelde haar voor een oefening uit te proberen. Aanvankelijk botste ze op veel weerstand. Het voelde te kwetsbaar. Ze was bang dat ze ‘de verkeerde dingen’ zou zeggen. Dat de oefening een waarheid aan het licht zou brengen die hun hele relatie zou doen wankelen. En toch…

Vijf weken later zit Sofie glunderend in mijn praktijk: zij en haar partner beoefenen nu élke dag ‘empathisch of actief luisteren’.

   Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay

De oefening die je relatie kan veranderen.

• Spreek een tijdstip af met je partner. Zorg ervoor dat jullie telefoon uit of op vliegtuigmodus staat en dat jullie op geen enkele manier onderbroken kunnen worden. Zodat je ook écht tijd en ruimte voor elkaar maakt.
• Beslis wie er begint te praten. Dat kan ook met een dobbelsteen, kop of munt…
• Zet een timer op 15 minuten of leg een klok ergens zichtbaar.
• De partner die luistert probeert niet te reageren (niet onderbreken, het gesprek overnemen, wenkbrauwen ophalen, geluidjes maken…) en luistert met volle aandacht.
• De partner die praat, praat over waar hij/zij over wil delen. Dit kan over allerlei zaken gaan. Hij/zij mag praten over wat hij/zij allemaal gedaan heeft of nog wil doen maar de nadruk ligt wel op zijn/haar gevoel.
• Geef feedback over hoe je het gezegde hebt begrepen nadat de partij die aan het woord is, volledig is uitgesproken. Bijvoorbeeld : “Hoor ik het goed dat je aangeeft dat je graag wat meer alleen wil zijn?”
• Zoek daarna beiden naar een mogelijke oplossing hiervoor door in dialoog te gaan tot dit goed voelt voor allebei.

 Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Aandachtspunten:

• Zie het niet als een vrijkaart om de ander voor alles verantwoordelijk te stellen.
• Ga uit van jouw waarneming en communiceer dat ook zo.
Bijvoorbeeld: “Toen je gisterenavond zei dat je dit weekend alleen wil zijn,…”
• Vertel over wat dit met je doet en hoe je je voelt, bijvoorbeeld: “…voelde ik me verdrietig.”
• Probeer te vertellen waar je behoefte aan hebt, bijvoorbeeld: “…want ik wilde graag wat quality-time met je doorbrengen.
Ik voel me de laatste tijd zo weinig verbonden met je. Ik mis je.”
• Wees eerlijk en stel je kwetsbaar op.
• Is het jouw beurt om te luisteren, doe dit dan aandachtig. Toon geen emoties, zo moedig je je partner aan ongeremd en eerlijk te vertellen.

Na 10 a 15 minuten wissel je: de partner die geluisterd heeft mag nu vrijuit praten en de ander luistert aandachtig.

Nadat jullie beiden jullie zegje gedaan hebben kan je uiteraard nog napraten over wat er allemaal gezegd is. De partner die als tweede praat, kan ook gelijk reageren op zaken die de eerste partner gedeeld heeft en die iets met hem/haar doen.

Als praten over gevoelens moeilijk is: De light versie van deze oefening
Soms kan je het gevoel hebben dat je al te erg bent vastgelopen in je relatie en de emotionele lading te zwaar is. Dan is het een goed idee om een ‘light’ versie van deze oefening te doen:
Praat slechts 5 minuten (zowel hij als zij, op dezelfde manier als hierboven) en praat juist niet over de relatie. Je kan iets delen over je dag of wat je (buiten de relatie om) momenteel bezighoudt. Op deze manier zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert en werk je toch aan meer verbinding met je partner.
De bedoeling is dan om te leren luisteren naar elkaar en zo verder te bouwen aan een ‘veiligere’ verbinding waardoor je meer en meer ook gevoeligere thema’s kan delen met elkaar.

Voordelen van empathisch luisteren

Hoewel je het best met een open geest en weinig verwachtingen aan deze oefening begint, helpt het je misschien wel als je weet welke fantastische voordelen het je kan opbrengen.
Dit is wat het Sofie gebracht heeft:

• Meer begrip tegenover haar partner,
• meer geduld,
• een groter gevoel van verbondenheid,
• meer liefde.

Het mooie is dat Sofie zich ook meer open durfde opstellen naar anderen toe, waardoor de oefening die ze aanvankelijk begon om de relatie tussen haar en haar partner weer fijner te laten stromen, ook haar andere (vrienschaps)relaties meer diepgang gaf.

Afbeelding van nugroho dwi hartawan via Pixabay

Vinden jullie het moeilijk om hier over te praten?
Als relatiecoach help ik jullie graag om verbindend te communiceren.

Wil je hier graag samen over in gesprek gaan met andere koppels of singles?
Ik organiseer in November ‘21 een live training/workshop op 2 avonden rond communicatie voor koppels.
Ook singles zijn welkom!
Voor meer informatie volg me op Facebook, LinkedIn, Instagram of mijn blog.

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking.

Bekijk de volledige reeks ‘Taboes doorbroken’

Benieuwd naar de andere kritische vragen die ik stelde en de diverse antwoorden van de bevraagden?
Abonneer je op mijn YouTubekanaal, je vindt er alle video’s terug!

Relaties, het boeit en intrigeert mij. Ik ben gepassioneerd door wat er zich afspeelt in het hoofd van partners, hoe zij samen naar hetzelfde kijken en het toch anders zien. Heb je nood aan een gesprek over je relatie of wil je persoonlijk groeien in je relatie? Dan help ik je graag vanuit mijn ervaring en kennis als relatie-experte. Mail mij vrijblijvend via britta@sterkinjerelatie.be of connecteer met mij op LinkedIn. Je kan me ook volgen op Facebook.

Van harte,
Britta

Copyright © *2021* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *