Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

Verander de ander, begin bij jezelf

Een grote reden waarom mensen in coaching komen, is omdat ze het even niet meer weten. Ze storen zich bijvoorbeeld al een tijdje aan bepaald gedrag van hun partner en krijgen er totaal geen beweging in. In het begin kon praten helpen, toch voor enkele dagen of weken. Maar na verloop van tijd neemt iedereen z’n oude gewoontes weer op en is alles zoals het was. En dus komen de frustraties opnieuw. Maar je wil uiteraard de relatie niet opgeven, je bent ten einde raad en dus zoek je hulp: hoe kan ik de ander veranderen?
Ik heb het ooit meegemaakt dat een vrouw in coaching kwam met de vraag om het eens goed uit te leggen aan haar man. Want haar man nam van haar niks meer aan. Hij was het beu iedere keer geconfronteerd te worden met iets wat hij niet goed deed. En om eerlijk te zijn, kon ik hem geen ongelijk geven, al kon ik dat tegen de vrouw uiteraard niet zeggen. Zij had natuurlijk ook recht van spreken, want de man bracht niet zoveel in het huishouden in, behalve een goed loon.
Met deze vrouw heb ik een heel traject afgelegd. We zijn eerst gaan kijken naar alle frustraties. Vervolgens zijn we gaan kijken naar de positieve elementen in de relatie. Maar het belangrijkste in de coaching was toch gaan kijken hoe we niet de man, maar zichzelf konden gaan veranderen. Dit is volgens mij de hefboom in het succes van de coaching: hoe kan ik mezelf veranderen, waardoor ook de ander meegaat?

Heel concreet is de vrouw veel minder gaan doen in het huishouden. Het was niet meer evident dat het eten op tafel stond, de was gedaan was en gestreken en in de kast gelegd, dat de tuin onderhouden werd en er voor de kinderen werd gezorgd. Nee, de vrouw had geleerd in onze coaching dat het ook belangrijk is om af en toe te ontspannen, een stapje terug te zetten. En dat gaf soms vonken. Zeker als de man zonder propere onderbroeken kwam te zitten. Of wanneer het huis niet proper was. Weet je wat er gebeurde? De man stak meer en meer zelf de handen uit de mouwen en hij werd veel proactiever. Hij vroeg zelf of er naar de winkel moest gegaan worden, hij nam al een meer de borstel enzo… .
Frustratie in je relatie pak je niet enkel en alleen op door de ander te willen veranderen. Het is een proces waarbij je jezelf in vraag stelt, te kijken wat mogelijk is bij jezelf en de ander en vooral door mild te zijn voor jezelf en de ander.
Warme groetjes
Britta
Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *