Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

Hoe je hechtingsstijl jouw relatie kleurt

Ervaar je dat je net altijd die verkeerde partner kiest? Of dat je in een relatie telkens tegen bepaalde patronen botst? Ruzies blijken onvermijdelijk en ontaarden telkens in een groot conflict. Of net omgekeerd, er kan gewoon geen ruzie gemaakt worden? Misschien heb jij al ontzettend veel geprobeerd in jouw relatie en weet je van geen hout meer pijlen maken. Voor heel wat mensen erg herkenbaar. En gelukkig kan het ook anders. Eenmaal je weet wat er aan de hand is, kan er gewerkt worden.

Maak kennis met het kind in jezelf

Misschien klinkt het wat vreemd, maar in jou zit nog steeds dat kleine meisje of jongetje van vroeger. Jouw innerlijk kind. En dat kind in jou heeft zich in je vroege kindertijd op een bepaalde manier gehecht aan betekenisvolle personen (vaak je moeder en/of vader of andere betekenisvolle figuren). De manier waarop die hechting tot stand is gekomen is vaak van cruciaal belang voor jou latere relaties.
John Bowlby’s heeft heel wat onderzoek gedaan naar hechting bij kinderen. Om het in dit artikel simpel te houden, spreken we van veilige en onveilige hechting.

Veilige hechting

Kinderen die opgroeien in een veilige omgeving, in een klimaat waar ze kunnen exploreren en kunnen terugvallen op een voor hen veilige basis, hebben ook grote kans om een veilige hechting op te bouwen met belangrijke of betekenisvolle hechtingsfiguren (zoals mama of papa).
Deze kinderen kunnen later ook uitgroeien tot betrouwbare en zorgzame mensen die ook intieme en wederkerige relatie kunnen onderhouden. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een intieme band aan te gaan met een partner.

Onveilige hechting

In de opvoeding waarbij een onveilige hechting ontstaat, is er vaak sprake van onzekerheid en angst. Kan het kind rekenen op de steun van mama en papa? Zijn ze op een voorspelbare manier aanwezig?
Kinderen uit een onveilige hechting worden later mensen die een blijvende nood hebben aan liefde en zorg. En dat kan in verschillende gradaties voorkomen: van je vastklampen tot je volledig afsluiten voor je partner.

Breng het thema hechting in je relatie

Wanneer ik met koppels het thema hechting in het gesprek breng, dan ontstaat er een hele nieuwe dimensie. Partners zien niet enkel meer de partner, maar ook het innerlijk kind van de partner. Ruzies zijn dan vaak geen ruzies meer tussen partners, maar eerder noodsignalen van het kind. Het breng heel vaak extra ruimte en begrip.
Wil jij hier graag meer over leren, of wil je dit onderzoeken bij jezelf? Dan ben je uiteraard welkom voor een gesprek of in onze nieuwe themagroep “groei in je relatie”.
Mail me voor meer informatie hierover.
Liefs Britta
Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *