Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner.

Hoe bewust sta jij in je relatie?

Hoe bewust sta jij in je relatie?
“Ik heb een relatie, maar ik had er eerder helemaal geen idee van wat daar allemaal bij kwam kijken. Ik wist niet dat een relatie zoveel kon omvatten, dat er zoveel dingen zijn waar ik rekening mee dien te houden. Ik word ook meermaals met mezelf geconfronteerd en dit vind ik niet eenvoudig”. Dit zei iemand een tijdje geleden in mijn praktijk. En inderdaad, een relatie is niet altijd simpel ‘samen blijven tot de dood ons scheidt’. Het is een bewuste keuze. Het is aan jou en je partner om jullie relatie uit te bouwen tot de relatie die jullie wensen.

Een relatie is geen sprookje.

Liefde kan erg mooi en romantisch zijn, maar de realiteit is vaak anders: aan een relatie dien je de nodige aandacht en tijd te besteden, niets komt vanzelf. Een relatie hebben is elke dag bewust kiezen voor elkaar en beseffen dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor het welslagen van jullie relatie. Vergeet niet dat je partner je zal spiegelen met de mooie en minder mooie kanten van jezelf.
Laat dit je echter niet afschrikken. Is jouw relatie nog pril? Dan is het nu het ideale moment om elkaars kijk op jullie relatie te leren kennen.


Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

   Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Zo kan je elkaar volgende vragen stellen:

  • Wat betekent een relatie voor jou?
  • Hoe wil jij onze relatie vormgeven?
  • Wat zijn voor jou essentiële fundamenten voor een fijne relatie?
  • Wat zijn jouw persoonlijke waarden en normen?
  • Hebben we gemeenschappelijke interesses?
  • Hoe sta jij tegenover intimiteit en seks?
  • Hoe zie jij de huishoudelijke taakverdeling?
  • Wat is voor jou een goed evenwicht tussen je werk en je relatie?
  • Hoe zie jij de opvoeding van eventuele kinderen?

Ik beloof het je, dit wordt een erg boeiend en wellicht ook verbindend gesprek. Is dat niet zo en merken jullie dat jullie té verschillend zijn, dan kunnen jullie nadenken of er een gulden middenweg bestaat waarbij jullie je allebei goed voelen. Zo niet, dan kan je je afvragen of dit een fijne relatie kan worden.

Afbeelding Gerd Altmann via Pixabay  

Een relatie is voortdurend in ontwikkeling.

Liefde heeft alle kleuren, kent op -en neergaande bewegingen. Luisteren, blijven praten met elkaar en verbindend communiceren ligt aan de basis van elke liefdevolle relatie.
En terwijl het erg belangrijk is om je partner goed te kennen, is ook zelfkennis essentieel. Wie ben ik, wat verlang ik, wat zijn mijn kwaliteiten, wat zijn mijn aandachtspunten?
Wees ook alert voor projecties een relatie werkt als een spiegel:
Als je geraakt wordt door iets wat je partner zegt of doet kijk dan ook eerst waardoor je juist geraakt werd.
Zo word je meer bewust wat er leeft in je en kan je hier mee aan de slag.
Een relatie is voortdurend in ontwikkeling, zo ook beide partners. Mensen kunnen veranderen, althans, de context, het gedrag en het bewustzijn kan veranderen. Merk je dit op bij je partner en stoort het je, praat hier dan over. Worstel je met jezelf? Ga dan met jezelf aan de slag en sta open voor persoonlijke ontwikkeling. Een coach kan jou hierbij helpen. Reflecteer regelmatig over jezelf en je relatie. En tot slot: blijf nieuwsgierig en pak aandachtspunten aan zodra ze zich voordoen!

Relaties, het boeit en intrigeert mij. Ik ben gepassioneerd door wat er zich afspeelt in het hoofd van partners, hoe zij samen naar hetzelfde kijken en het toch anders zien. Heb je nood aan een gesprek over je relatie of wil je persoonlijk groeien in je relatie? Dan help ik je graag vanuit mijn ervaring en kennis als relatie-experte. Mail mij vrijblijvend via britta@sterkinjerelatie.be of connecteer met mij op LinkedIn. Je kan me ook volgen op Facebook.

Van harte,
Britta

Copyright © *2020* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *