Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner.

De kracht van humor in tijden van grote onzekerheid en verandering.

De kracht van humor in tijden van grote onzekerheid en verandering.

Je kan er niet meer naast. Ik merk het in mezelf en rondom mij. We worden door de opmars van het Corona virus wereldwijd in de grondvesten van ons bestaan geraakt en dit op alle niveau’s.
De wereld staat op zijn kop. Heel wat mensen worden nu geconfronteerd met angst en onzekerheid en uit hun comfort zone getrokken, waardoor ze de ‘geijkte’ paden dienen te verlaten en ‘nieuwe’ paden hebben te bewandelen.
Dit zonder landkaart of kompas. Best heel spannend allemaal …

Je kan spreken van een grondige bewustzijnsverschuiving, waardoor we op een meer creatieve, krachtige en bewuste manier in het leven dienen te staan. Deze destabilisatie nodigt uit tot  structurele veranderingen in ieder van ons. Ik geloof dan ook dat er onafgezien de turbulente omstandigheden een nieuwe weg vrijgemaakt wordt die ook positieve gevolgen kan hebben.

Een manier om het lichter te maken en beter te relativeren om met heel deze acute situatie om te gaan als mens en als koppel, is het gebruiken van humor.

Het is een vaardigheid die ons een positiever gevoel geeft over zaken die moeilijk te verteren zijn of ons een negatief gevoel geven.

Ik merk overduidelijk tijdens mijn coaching sessies dat koppels die humor in hun relatie inbrengen heel wat meer veerkracht, steun en verbondenheid ervaren in hun relatie.

Tijdens mijn begeleidingen is het ook een van mijn belangrijkste tools om in te zetten en bepaalde emotionele ladingen lichter te maken.

Humor verzacht en werkt bevrijdend!


Afbeelding van Sumanley xulx via Pixabay

Photo by freestocks on Unsplash

1. In een relatie:

In relaties is het een van de belangrijkste bindende factoren tussen partners. Het maakt de hechting en de onderlinge band sterker. Het delen van dezelfde soort humor werkt ook waardering, passie en verbondenheid in de hand.

In het algemeen zijn het vooral de mannen die humor zullen inbrengen.
Zij maken ook meer grappen in gezelschap van vrouwen (als verleiding) en vrouwen lachen op dat moment ook meer dan de mannen. (om mannen onbewust te behagen).
Mannen met gevoel voor humor staan ook hoger op de sociale ladder daar zij in het algemeen ook andere sociale vaardigheden hebben ontwikkeld en dus aantrekkelijker worden voor de vrouw. Vrouwen voelen zich in het algemeen tevredener met een humoristische man, dan een man zonder humor.

Mannen voelen zich ook meer aangetrokken tot vrouwen die een gevoel voor humor hebben en vrouwen laten zich graag omgeven met mannen die hen aan het lachen brengt. Het geeft hen
beiden positieve energie. Mannen kunnen anderzijds humor ook gebruiken om de emotionele reacties bij hun vrouw een stuk uit de weg gaan of lastige gesprekken te vermijden.

Belangrijk is dat humor tijdens ruzies ook kan helpen het conflict te ‘overstijgen’. 

Enkele voordelen op een rij:

 • Jwaardeert elkaar meer.
 • Je kan beter relativeren.
 • Wederzijdse positieve gevoelens worden meer bekrachtigd. 
 • Het versterkt de emotionele band.
 • Het draagt bij tot een grotere tevredenheid in een relatie.
 • In tijden van conflicten, onzekerheid, stress, moeilijke momenten, kleine irritaties, onenigheden of ruzie kan humor de scherpe kanten verzachten en werkt ondersteunend.
 • Humor zorgt voor een half vol glas gevoel ipv een halfleeg.
 • Het kan de onderliggende gevoelens voor de ander duidelijk maken.
 • Het heeft een bepaalde aantrekkingskracht en geeft energie.
 • Het is een aangename karaktertrek.
 • Lachen is besmettelijk.
 • Het werkt bevrijdend en het maakt vrolijker. 
  Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

2. Op de werkvloer

Ik breng zelf graag wat luchtigheid en humor in de gesprekken tijdens het begeleiden van mijn cliënten. Het geeft letterlijk wat lucht aan meer beladen thema’s of moeilijkere gesprekken…

Misschien is het niet de combinatie die je direct zou maken, humor en werk. Toch kan humor op het werk vele voordelen hebben:

 • Je wordt productiever en creatiever .
 • Je maakt minder fouten.
 • Je enthousiasme voor je werk stijgt- waardoor je meer plezier in je werk krijgt.
 • Er wordt op een meer positieve manier gecommuniceerd met elkaar.
 • Het zorgt mee voor een relaxte werksfeer.
 • Een goeie grap kan je werk lichter maken als je ergens tegen op ziet.
 • Relativeren is een goede voedingsbodem voor creativiteit. Het biedt de kans om efficiënte oplossingen te vinden voor ogenschijnlijk grote en beladen problemen.
 • Het verlaagt de stress en het brengt vernieuwende inzichten.
 • Het is een mooi instrument om verbinding te maken met elkaar doordat er een relaxte sfeer ontstaat. Je ontspant door elkaar op jullie gemak te stellen.
 • Het brengt troost door in te zien dat we allemaal mensen zijn, en dat we ook falen en terug dienen op te staan.
 • Het is een middel om stoom af te blazen.
 • Het is een uitlaatklep voor emoties wanneer je tegen bepaalde dingen aanloopt. Je neemt als het ware afstand van een situatie om zo een probleem op een andere manier te bekijken.
 • Het kalanderen op een positieve manier overtuigen, beïnvloeden en motiveren. 
 Foto van Pablo Merchan Montes

3. Voor je gezondheid:

Door de huidige wereldwijde omstandigheden en de vele verantwoordelijkheden in ons leven, ‘vergeten’ we soms om te lachen en ook om ongeremd te lachen. Nochtans, iedereen heeft af en toe een flinke lachbui nodig.

Waarom?:

 • Het heeft een positieve weerslag op jezelf en de mensen rondom jou.
 • Het maakt je aantrekkelijker.
 • Lachen zorgt er voor dat je wat extra calorieën verbrandt.
 • Wanneer we lachen, trekken de spieren in onze buik samen, waardoor we deze spieren aan het trainen zijn. Daarom houden we ons vaak aan ons middel vast wanneer we echt hard moeten lachen. 
 • Humor geeft een beter immuunsysteem en dus minder vatbaar voor infecties en is goed voor de mentale gezondheid.
 • Het verlaagt de bloeddruk.
 • Er komt dopamine en endorfine vrij, bekend als beiden “gelukshormonen”.
  De eerste heeft te maken met met zaken die ons plezier en vreugde geven.
  De tweede heeft te maken met 
  zelfvertrouwen en tevredenheid met jezelf.

Kan je lachen aanleren?

Natuurlijk zijn er moeilijke en confronterende levensgebeurtenissen waarbij je gewoon totaal geen zin hebt in humor en plezier maken. Het leven is nu eenmaal niet altijd happy sunshine. Kijk maar wat er nu zich nu in de wereld afspeelt. Slechts weinigen zullen hier een lach naar boven kunnen halen in deze omstandigheden en toch…is het gebruik van humor ook in deze situatie een manier om er anders (beter) mee te leren omgaan en niet nog verder alles te laten ‘verzwaren’. Het zal de situatie niet veranderen maar hoe jij ernaar kijkt en mee omgaat wel en dat is ook zeer belangrijk voor je eigen- en andermans welzijn.

Een tip:

Samen lachen geeft dubbel plezier…

Ooit heb ik zelf uit nieuwsgierigheid een lachworkshop in groep mee gemaakt. Het is een vorm van meditatie uit India en een manier om je mentaal te ontspannen en te genieten van het moment. Om terug contact te maken met onze kinderlijke speelsheid. Om samen te lachen uit het niets, zonder reden en ongeremd. Het werkt gewoon aanstekelijk, waarbij de één de andere mee neemt in hevige lachbuien. Het was opmerkelijk dat bepaalde mensen van de groep die echt wel in een moeilijkere periode zaten, zich toch konden overgeven aan het moment.

Vind je het soms moeilijk om humor of speelsheid in je leven te brengen, zodat je situaties kan relativeren, of om buiten bepaalde kaders te denken en zo nieuwe inzichten te verkrijgen? 

Neem dan gerust contact met Sterk in Je Relatie op voor een vrijblijvend gesprek, of mail naar britta@sterkinjerelatie.be

Deze nieuwsbrief sluit ik dan ook af met een lach en wens ik iedereen een goede gezondheid.
 
Photo by Hybrid on Unsplash

Warme groet,
Britta

             Copyright © *2020* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *