Naar een nieuw evenwicht tussen jou en je partner

Hoe verminder je de druk en de stress in je (jong) gezin

We kunnen er niet omheen: de druk en de stress verhoogt jaar na jaar. Papa en mama gaan werken en moeten vaak lange dagen kloppen. Ze zijn moe na zo’n lange dag en ook het gezin vraagt hun volle aandacht. We spreken dan nog niet over alle hobby’s en alle activiteiten na school. Als de kindjes naar bed zijn, wacht nog de afwas, de was en de plas. Als het dagelijks werk eindelijk gedaan is, dan is het tijd om te gaan slapen. Tijd voor ontspanning en rust is er zelden of niet. Vooral jonge gezinnen hebben er last van.
Er zijn verschillende redenen waarom die stress en druk de voorbije jaren verhoogt is, maar aan heel wat van die redenen kunnen we niets veranderen. Wel kunnen we kijken hoe we ermee omgaan. In dit artikel enkele tips.

Was het vroeger beter?

Zestig jaar geleden was het ondenkbaar dat de mama des huizes zou gaan werken. Het gezin draaide op de inkomsten die papa verdiende en op de mama die het huishouden regelde.
De vrouw stond haar mannetje en kwam voor haar rechten op. Een zeer goede zaak. Een bijkomend gevolg is dat de man en de vrouw nu gaat werken, voor een inkomen dat net voldoende is om maandelijks rond te komen. Het huishouden … dat komt nu vaak op de tweede plaats, maar moet wel gebeuren.
De druk en de stress is enkel maar toegekomen.
Was het dan vroeger beter? Dat is moeilijk te zeggen. Het was anders.

5 tips die je gezinsleven kunnen veranderen en die de druk verminderen

Maak gesprek mogelijk

Uit studies blijkt dat de vrouw meer instaat voor het gezin dan de man. Dit zegt uiteraard niets over hoe jij dit ervaart.

Als blijkt dat je niet tevreden bent over de werkverdeling in huis, bespreek dit dan met je partner. Doe dit zonder oordeel en op een moment dat voor beiden geschikt is. Het is een gevoelig onderwerp en ruzie willen we uiteraard vermijden.

Vraag hulp

Kun je rekenen op je ouders of schoonouders, vraag dan regelmatig om hulp. Weet dat ze dit met alle plezier en liefde doen. En weet ook dat ze misschien zelf schrik hebben om zich “op te dringen”. Als jong gezin heb je nood aan af en toe “kinderloosheid” om op rust te komen. En jullie kunnen deze tijd ook als partner best gebruiken.
Ook belangrijk om te vermelden is dat grootouders de dag van vandaag ook erg druk bezette mensen zijn. We moeten met z’n allen langer werken waardoor grootouders met alle liefde tijd willen vrijmaken, maar die tijd vaak ook niet hebben.

Zijn je kindjes ziek? Dan heb je vaak de neiging om thuis te blijven en sociaal verlof te nemen. Af en toe kan dat geen kwaad, maar uit ervaring weet ik dat ook dat stress met zich meegeeft. Overweeg ook eens de mogelijkheid om een beroep te doen op de diensten van het ziekenfonds. Er zijn diensten die komen babysitten op je zieke kind. Hele lieve mensen trouwens!

Maak een gezinsagenda

Een kalender of gezinsagenda kan helpen om alle todo’s van het gezin in kaart te brengen. Overzicht maakt dat je ook keuzes kunt maken. Zijn al die activiteiten wel nodig en verplicht. Of doe je die activiteiten om “het zo hoort”? We proppen ook de agenda van onze kinderen vol met activiteiten buitenschool: hobby’s, sport, … .

De vraag is of het allemaal wel nodig is.

Minder werken

Er zijn heel wat mogelijkheden om tijdelijk iets minder te gaan werken: tijdskrediet en ouderschapsverlof zijn de meest bekende. Heb je al ooit de rekening gemaakt hoeveel je zou verdienen als je bijvoorbeeld 80% zou gaan werken? Vaak zijn mensen verrast dat het verschil tussen 100% of 80% netto niet zo heel veel minder is. Misschien de moeite waard om eens te bekijken?

Neem de tijd

Tijd voor jezelf en zelfzorg zijn ontzettend belangrijk om met de dagelijkse druk om te gaan. Maak tijd voor jezelf, voor jouw hobby’s, voor ontspanning, voor … .

Het is vaak geen kwestie van tijd, wel van prioriteit. En laat ons eerlijk zijn: jouw gezin heeft geen nood aan een gestresseerde mama of papa (of partner) die er veel is, maar wel aan iemand die er echt is. Niet de kwantiteit telt, wel de kwaliteit van jouw aanwezigheid.

Vraag: Welk advies kun jij toevoegen aan deze lijst?

Hartelijke groet
Britta

Copyright © *2019* *SterkinjeRelatie.be*, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *